Какво да правим с храна, останала от празника

Разделете я на малки порции, преди да влезе в хладилника, съветва микробиолог

01 Януари 2019 г.
Какво да правим с храна, останала от празника

Снимка: Shuttersock

Подготовката на празниците винаги налага леко презастраховане. Купуваме, готвим, като че ли имаме по 9 стомаха като любимия на деца и възрастни извънземен Алф.
И, когато след празниците отворим хладилника, си даваме сметка, че наистина сме прекалили. Не знаем какво да правим – да я хвърлим или може да я хапнем в следващите дни.

Ето съветите на микробиолога Сандра Оливър, пред Yahoo Australia.

Зона на микробиологична опасност

Опасните микроорганизми в храната могат да започнат бързо да се размножават, ако тя се съхранява при температура 5 – 60 градуса. Затова, трябва да следите температурата в хладилника да не е над 5 градуса.
Преди да приберете храната в хладилника, си дайте сметка колко време този продукт е стоял на стайна температура.

- По принцип зеленчуците и продуктите от растителен произход, могат да бъдат прибрани в хладилника без риск, след като се престояли 2 часа на масата.

- Особено нетрайни са морските деликатеси (миди, стриди, скарди).
Ако те са били на масата 2 часа и повече (при 20 градуса), е добре да се консумират в момента, а след това да се хвърлят.

Готвеното – в хладилника

Според микробиоложката е по-добре, ако топлата готвена храна, веднага се прибере в хладилника, без да я чакаме да се охлади. Защото размножението на микроби в топлата стая е много по-бързо отколкото в хладилника.

Трябва обаче да се отчете какъв тип е яденето (дали и зеленчукова супа или ястие с месо) както и как в бъдеще ще се консумира – дали ще се запече отново, ще се притопля ли в микро-вълнова печка или ще се яде както е студено.

Сложете останалата храна в малки, а не в големи контейнери

Ако се налага да съхраните в хладилник манджа с месо, сос или супа, е по-добре да я разделим в повече, но по-малки контейнери, а не да я оставим в един голям. Защото в малкия обем по-лесно се поддържат необходимите 5 градуса.

„Ако големите порции храна са разделени на малки порции, те се охлаждат по-бързо в хладилника“, съветва Сандра Оливър.
Според нея миризмата на храната не може да е ориентир дали е годна за консумация и лесно може да ни подведе. Така че, не разчитайте на носа си.

Ако останалата от празника храна е съхранена правилно, може да се консумира до 3-4 дни след него, без риск от хранително отравяне.

Мона Василева

Здраве

Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

Здраве

Колко време храните остават в хладилника без риск

Здраве

Идея на помощ: как да подредим хладилника

Още от Здраве

Жена яде грейпфрут

Снимка: Shutterstock

Тези храни активират хормоните, способстващи отслабването

Във форма за Коледа

Снимка: Shutterstock

9 трика да влезем във форма за Коледа

Дете с болно гърло

Снимка: Shutterstock

Eстествени средства при възпалено гърло

Малко дете

Снимка: Shutterstock

Сигнали, които издават далтонизма

Очи

Снимка: Shutterstock

Скритите депресии се познават по очите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка, която гушка бебето си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да покриеш стандарта „идеална майка“

20 качествата, които я отличават

Наум Шопов, Теа Минкова и Амая. Снимка: Instagram

 

Заедно

Наум Шопов и Теа Минкова редят меню за Коледа

Амая сигурно вече пише писмо с желания до добрия старец

Снимка: Forum Film Bulgaria

 

 

Заедно

Да надникнем заедно в света на животните с „Хопъри“

Погледнете наоколо през техните очи

Жена чете книга с чаша кафе с ръка. Снимка: Shutterstock

Дете, което има талант. Снимка: Shutterstock

Образование

7 знака, че отглеждате надарено дете

Някои хлапета имат качества, които трудно се измерват с IQ тестове

Момче, което е доволно от себе си. Снимка: Shutterstock 

Мнение на специалиста

Как да научим детето да цени своите качества

Ниското самочувствие на родителите е заразно, предава се

Джъстин Теру и Никол Блум. Снимка: Getty

 

Заедно

Джъстин Теру ще става татко за първи път

Съпругата му Никол Блум е бременна

Щанд № 417 от Панаир на книгата в НДК. 

Образование

Заешкото царство се разраства

Излезе втори том на историите на Биатрикс Потър за Зайчето Питър и неговите приятели

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

Бебе плува в басейн

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Бебешко плуване - полезно е!

Новороденото се чувства много добре във водата, но е важно да подберете правилно басейна и да спазвате всички инструкции

Дете пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Да разкриваме ли истината за Дядо Коледа

Историята помага на децата да се справят с болката, родителското отсъствие. Развива въображението и творческото им мислене