Какво да правим с храна, останала от празника

Разделете я на малки порции, преди да влезе в хладилника, съветва микробиолог

01 Януари 2019 г.
Какво да правим с храна, останала от празника

Снимка: Shuttersock

Подготовката на празниците винаги налага леко презастраховане. Купуваме, готвим, като че ли имаме по 9 стомаха като любимия на деца и възрастни извънземен Алф.
И, когато след празниците отворим хладилника, си даваме сметка, че наистина сме прекалили. Не знаем какво да правим – да я хвърлим или може да я хапнем в следващите дни.

Ето съветите на микробиолога Сандра Оливър, пред Yahoo Australia.

Зона на микробиологична опасност

Опасните микроорганизми в храната могат да започнат бързо да се размножават, ако тя се съхранява при температура 5 – 60 градуса. Затова, трябва да следите температурата в хладилника да не е над 5 градуса.
Преди да приберете храната в хладилника, си дайте сметка колко време този продукт е стоял на стайна температура.

- По принцип зеленчуците и продуктите от растителен произход, могат да бъдат прибрани в хладилника без риск, след като се престояли 2 часа на масата.

- Особено нетрайни са морските деликатеси (миди, стриди, скарди).
Ако те са били на масата 2 часа и повече (при 20 градуса), е добре да се консумират в момента, а след това да се хвърлят.

Готвеното – в хладилника

Според микробиоложката е по-добре, ако топлата готвена храна, веднага се прибере в хладилника, без да я чакаме да се охлади. Защото размножението на микроби в топлата стая е много по-бързо отколкото в хладилника.

Трябва обаче да се отчете какъв тип е яденето (дали и зеленчукова супа или ястие с месо) както и как в бъдеще ще се консумира – дали ще се запече отново, ще се притопля ли в микро-вълнова печка или ще се яде както е студено.

Сложете останалата храна в малки, а не в големи контейнери

Ако се налага да съхраните в хладилник манджа с месо, сос или супа, е по-добре да я разделим в повече, но по-малки контейнери, а не да я оставим в един голям. Защото в малкия обем по-лесно се поддържат необходимите 5 градуса.

„Ако големите порции храна са разделени на малки порции, те се охлаждат по-бързо в хладилника“, съветва Сандра Оливър.
Според нея миризмата на храната не може да е ориентир дали е годна за консумация и лесно може да ни подведе. Така че, не разчитайте на носа си.

Ако останалата от празника храна е съхранена правилно, може да се консумира до 3-4 дни след него, без риск от хранително отравяне.

Мона Василева

Здраве

Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

Здраве

Колко време храните остават в хладилника без риск

Здраве

Идея на помощ: как да подредим хладилника

Още от Здраве

Понякога бебето отказва млякото, но има причини.
Снимка: Shutterstock

 

12 потенциални проблема, свързани с адаптираното мляко

Новият сайт събира на едно място всичко за здравето на цялото семейство.

Снимка: bTV Media Group

bTV Media Group разширява дигиталното си портфолио с нов уебсайт за здравно съдържание

Бременните трябва да бъдат особено внимателни с лекарствата. 
Снимка: Shutterstock

 

Бъдете много внимателни с антибиотиците през бременността

Майка кърми бебето си. Снимка: Shutterstock

Всички неопитни майки правят тази грешка

В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.

Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“

Остава висок процентът на преждевременни раждания, мъртвораждаемост и детска смъртност у нас

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Ашли Тисдейл

Снимка: Getty

Млада жена се сърди на съпруга си. Снимка: Shutterstock

Пинк по време на изпълнение. Снимка: Instagram

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Млада жена се сърди на съпруга си. Снимка: Shutterstock

Образование

10 типични грешки на семейния спор

Какво да (не) казвате и правите, когато помежду ви стане напечено

Пинк по време на изпълнение. Снимка: Instagram

 

Заедно

Пинк заведе семейството си в Дисниленд

Певицата публикува серия снимки от увеселителния парк

Матю Макконъхи.  Снимка: Getty

Заедно

Матю Макконъхи сключил споразумение със съпругата си

Как взема решение да напусне Холивуд и да се премесят в ранчо в Тексас

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

 

Понякога бебето отказва млякото, но има причини.
Снимка: Shutterstock

 

Здраве

12 потенциални проблема, свързани с адаптираното мляко

Как да се справим с последствията от този тип хранене на бебето

Жена, която мечтае за бебе. Илюстрация: Shutterstock

Бременност и раждане

Фалшива бременност: как се случва

Когато психиката подвежда тялото и включва в работа хормоните

Бременните трябва да бъдат особено внимателни с лекарствата. 
Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Бъдете много внимателни с антибиотиците през бременността

В никакъв случай не се самолекувайте, тъй като могат да навредят на плода

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 правила за щастлив семеен живот, които не вършат работа

Не са приложими - можем смело да ги нарушаваме

Момче и момиче, които се разделят. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

Когато те предаде приятел

Как да успокоите детето загубило приятел. Какво може и какво да не казвате